czyste

zdrowie

Wpływ białka na organizm człowieka – dlaczego warto zadbać o zdrową dietę?

« cofnij

Białko jest podstawowym budulcem wszystkich narządów w organizmie. Znajduje się w składzie hormonów, przeciwciał i enzymów, jednocześnie odgrywając znaczącą rolę w przemianie materii i prawidłowym funkcjonowaniu naszych organów. Nie bez przyczyny rodzice powtarzają dzieciom: „Szklanka mleka to samo zdrowie”. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ dzięki białku możliwy jest prawidłowy rozwój człowieka oraz regeneracja uszkodzonych tkanek.

 

"JOGO" - Łódzka Spółdzielnia Mleczarska, w związku ze specyfiką swojej branży, jest również specjalistą w zakresie zdrowej diety. Doradzimy Wam, jak skomponować swoje codzienne menu, aby spożywane posiłki dostarczały jak najwięcej wartościowych aminokwasów.

Najważniejsze funkcje białka

Białka dzielą się na proste i złożone. Pierwszy rodzaj to związki, w skład których wchodzą aminokwasy. Złożone – dodatkowo zawierają cukry, metale i lipidy.

 

Białka w organizmie zajmują aż 75% miejsca w tkankach. Jedną z kluczowych funkcji aminokwasów jest utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej i bilansu wodnego w organizmie. Ponadto odpowiadają za odporność, chroniąc organizm przed działaniem drobnoustrojów chorobotwórczych. Rola białka związana jest jednak również z usuwaniem toksyn oraz produkcją enzymów trawiennych. Aminokwasy odpowiadają za regenerację uszkodzonych tkanek, na przykład uczestniczą w procesie gojenia się ran czy zrastania się złamanych kości.

 

Niedobór białka sprawia, że organizm przestaje się rozwijać. Spowalnia praca jelit i mięśni, a ponadto znacznie zmniejsza się odporność na infekcje i pojawiają się objawy alergii.

 

Dieta bogata w nabiał – zdrowie i energia

Jeżeli chcesz wzbogacić swoją dietę w białko, sięgnij po mleko, nasiona strączkowe, mięso i jaja. Specjaliści w zakresie zdrowego odżywiania zwracają jednak uwagę na fakt, że w mięsach znajdują się nasycone kwasy tłuszczowe, które są niezdrowe dla człowieka. Należy więc odpowiednio dawkować posiłki mięsne (0,5 kg mięsa tygodniowo to zalecana dawka dla naszego organizmu). W ich miejsce bezpieczniej wybierać nabiał. Na przykład szklanka maślanki do obiadu to małokaloryczna, a bardzo zdrowa dawka białka i energii, która pobudza pracę mięśni.

 

Każdego dnia warto sięgać po ser biały, jogurt naturalny lub mleko. Jeżeli natomiast masz ochotę na odrobinę słodkości – polecamy czekoladę zastąpić serkiem homogenizowanym (na przykład czekoladową Kaśką naszej produkcji). Dieta o wysokiej zawartości białka w połączeniu z ograniczeniem węglowodanów pozwala efektywnie chudnąć. Produkty spożywcze zawierające białko (szczególnie nabiał) wolno wędrują przez układ pokarmowy, a tym samym zapewniają uczucie sytości na dłużej. Warto wspomnieć również, że organizm spala więcej kalorii na spożytkowanie białka niż cukru przez co jest mniej narażony na gwałtowne wahania poziomu cukru we krwi.

Białko w organizmie kobiety i mężczyzny

Jak w przypadku wszystkich innych wartości odżywczych, ilość białka w diecie powinna być uzależniona od masy ciała, wieku oraz aktywności fizycznej. Dietetycy potwierdzają fakt, że mężczyźni powinni spożywać więcej białka niż kobiety. Statystyczna Polka powinna spożywać około 46 g białka dziennie, a Polak – 56 g.

 

Na przykład 225 g jogurtu naturalnego to aż 8 g białka, szklanka mleka to około 9 g białka, a średniej wielkości pierś z kurczaka to aż 21 g.

Produkty JOGO – najlepsze przepisy na koktajle białkowe

Koktajl białkowy jagodowo-bananowy

 

Składniki:

Mleko (pół szklanki) – baza koktajlu
Jagody (pół szklanki – mogą być mrożone) – neutralizują toksyny pokarmowe
Banan (1 sztuka) – dostarcza energii
Miód (1 łyżka) – dostarcza energii

 

 

fot. natalieshealth.com

Koktajl białkowy z płatkami owsianymi i brzoskwiniami

 

Składniki:

szklanka kefiru i szklanka mleka,
dwie duże brzoskwinie,
garść płatków owsianych lub jęczmiennych,
łyżeczka miodu

 

 

fot. theseasonedmom.com

Koktajl białkowy z twarogu

 

Składniki:

200 g twarogu chudego lub serek wiejski (źródło białka)
1 banan (źródło energii i składników mineralnych, zwłaszcza potasu)
mleko sojowe lub jogurt naturalny

 

 

fot. pinterest.com/pin/207236020334181706/

Znasz produkty marki JOGO?

wypełnij ankietę