czyste

zdrowie

Święta z JOGO – sernik który zawsze się udaje

« cofnij

Święta coraz bliżej, czy zastanawiałaś się już co znajdzie się na wigilijnym stole? Jesteś tradycjonalistką, która każdego roku przygotowuje te same dania, czy może lubisz eksperymentować i Święta smakują zawsze inaczej? Bez względu na Twoje upodobania, jedno jest pewne – nie ma Bożego Narodzenia bez sernika! Dzisiaj prezentujemy Ci przepis na ciasto, którym oczarujesz gości.

Sernik na korzennym spodzie

Sernik
https://pl.pinterest.com/pin/470063279836588451/

Korzenna kruszonka:

  • 10 dag zimnego masła Kraszewskiego Ekstra
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego twarogu sernikowego JOGO
  • 6 jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • ¾ szklanki mleka w proszku
  • 200 ml mleka 2 % JOGO
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka miękkiego masła Kraszewskiego Ekstra
  • 1 czubata łyżka skórki pomarańczowej w syropie

Dodatkowo:

  • 40 dag masy krówkowej o smaku orzechowym
  • 50 g pokruszonych orzechów włoskich

 

Przygotowanie:


Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieść w misce, wymieszaj i dodaj pokrojone na wiórki zimne masło. Wszystko rozetrzyj w palcach, ale nie zagniataj. Całość rozsyp na dnie tortownicy wyłożonej pergaminem, dociśnij do dna palcami.

 

Mielony twaróg JOGO umieść w misie miksera, dodaj jajka, wsyp budyń, dodaj mleko w proszku, masło Kraszewskie, cukry, wlej mleko i całość krótko zmiksuj do połączenia składników, na sam koniec dołóż skórkę pomarańczową w syropie, wmieszaj. Całość wylej na kruszonkę.

 

Rozgrzej piekarnik, piecz przez 20 minut w temp. 180 stopni, po czym zmniejsz temp. do 160 stopni i piecz jeszcze 30 minut. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Na jeszcze lekko ciepłym serniku, rozsmaruj masę krówkową i posyp wierzch orzechami. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.


Smacznego!

Znasz produkty marki JOGO?

wypełnij ankietę