czyste

zdrowie

Świąteczne śledzie

« cofnij

Czy u Ciebie na świątecznym stole też królują ryby? Karp, ryba po grecku i śledzie – to nasze ulubione wigilijne smaki. Dzisiaj przedstawiamy Wam sprawdzone przepisy na śledzie, które co roku zachwycają naszych gości. Jesteśmy pewni, że u Ciebie również się sprawdzą.

Śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulką

Świąteczne śledzie
https://pl.pinterest.com/pin/425871708484934489/

 Składniki na 1 półmisek:

  • 3 płaty śledzia matias
  • mleko do moczenia śledzi
  • 1 duże jabłko (słodkie, soczyste)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny do skropienia jabłka
  • ew. 1 łyżeczka cukru pudru (jeśli sos wyjdzie mało słodki)
  • 2 łyżki gęstej śmietany luksusowej 18% JOGO
  • 3 - 4 łyżki majonezu
  • 1 średnia cebula
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Śledzie dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do miski, zalej zimnym mlekiem i mocz przez kilka godzin. Jeśli matiasy wciąż są za słone, odlej mleko i zalej świeżym, pozostaw do wymoczenia.

Następnie pokrój je na mniejsze kawałki na ukos. Jabłko obierz i pokrój w małą kostkę, skrop sokiem z cytryny.

 

Cebulę obierz, drobno posiekaj, przełóż na sitko i przelej wrzątkiem, odcedź i pozostaw do ostudzenia.

Do pokrojonego jabłka i cebuli dodaj majonez i śmietanę luksusową JOGO.

Dopraw do smaku cukrem pudrem i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Pokrojone śledzie ułóż na półmisku. Następnie rozprowadź na nich sos.

Śledzie w sosie koperkowym

Składniki na 1 półmisek:

  • 400 g śledzi
  • 0,5l wody
  • 1 cebula
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 1 mały jogurt naturalny JOGO
  • 150 g śmietany luksusowej JOGO
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Śledzie namocz w wodzie przez 3 godziny. Po osuszeniu pokrój w drobne paski lub kostkę. Cebulę i ogórki posiekaj w drobną kostkę, następnie wymieszaj z jogurtem naturalnym JOGO, śmietaną i koperkiem, dodaj śledzie. Całość dopraw według uznania.

Śledzie w sosie koperkowym
https://pl.pinterest.com/pin/443463894549422531/

Znasz produkty marki JOGO?

wypełnij ankietę