czyste

zdrowie

Pyszny i zdrowy obiad z JOGO

« cofnij

Orkiszowa tarta ze szpinakiem

Szukasz pomysłu na pyszny i zdrowy obiad?
Dobrze trafiłeś. Pomożemy! 

 

Pani Monika znów zaskakuje. Tym razem wytrawna odsłona dania z udziałem naszych produktów.  Orkiszowa tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym to doskonała propozycja na szybki i zdrowy obiad.

składniki:

kruche ciasto

250 g mąki orkiszowej typ 650
150 g zimnego masła Jogo
1 jajko
szczypta soli

farsz
450 g szpinaku
200 g śmietany 18 % Jogo
2 jajka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
100-150 g sera pleśniowego

Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Następnie schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty. Na dnie ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto lekko się zarumieni, ok 10-15 minut, funkcja góra-dół.
Przygotować farsz. Szpinak wrzucić na patelnię i odparować całą wodę, wystudzić. Do miski przełożyć wystudzony szpinak. Dodać śmietanę i jajka. Dodać też przyprawy do smaku, z solą ostrożnie bo ser pleśniowy też nada słonawego smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Do masy pokruszyć ser pleśniowy i jeszcze raz wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć farsz i ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż farsz się zetnie ok 25-30 minut, funkcja góra-dół.

 

Znasz produkty marki JOGO?

wypełnij ankietę