czyste

zdrowie

Prawdy i mity na temat picia mleka

« cofnij

Regularne picie mleka i jego wpływ na organizm człowieka wciąż wzbudzają kontrowersje wśród naukowców i specjalistów od zdrowego żywienia. Kolejne badania co jakiś czas dostarczają różne, najczęściej sprzeczne ze sobą, zalecenia na temat składników odżywczych. Co za tym idzie, spór wciąż nie został rozstrzygnięty.

Wartości odżywcze mleka

Powszechnie mówi się, że mleko to najbogatsze źródło łatwo przyswajalnego wapnia. Dzięki temu, dostarczamy organizmowi niezbędne pierwiastki. Dla porównania, jedna szklanka mleka posiada tyle samo wapnia, co dwa bochenki pieczywa lub pół kilograma brokułów. Jest to ważny argument dla zwolenników mleka, którzy twierdzą, że powinno ono stanowić ważny składnik diety każdego człowieka. Dotyczy to zwłaszcza dzieci, które rosnąc potrzebują szczególnie dużej ilości białka i wapnia oraz osób starszych narażonych na osteoporozę. Oprócz tego mleko jest cennym źródłem innych składników odżywczych takich jak: białko, fosfor, potas, magnez, cynk, selen, kobalt, mangan, jod czy fluor.

Dlaczego picie mleka wzbudza kontrowersje?

Argumentem przeciwników częstego spożywania mleka jest to, że laktoza w nim zawarta zwiększa podatność na alergie. Jak się jednak okazuje, reakcje alergiczne wywołane przez mleko są o wiele rzadsze niż na przykład te powodowane przez truskawki.

 

Alergia pokarmowa na mleko występuje przede wszystkim u najmłodszych dzieci i noworodków. Jest to jednak niewielki odsetek i dotyczy jedynie 2% populacji. Większość dzieci wyrasta z alergii po 5. roku życia. Dlatego bardzo ważne jest to, żeby wykonać odpowiednie badania wykazujące alergię, zanim wykluczymy mleko z diety naszych dzieci.

Prawdy czy mity o piciu mleka?

Zwolennicy picia mleka zaprzeczają informacjom na temat tego, że wraz z wiekiem organizm człowieka coraz gorzej radzi sobie z rozkładem laktozy (cukru mlekowego). Specjaliści twierdzą, że większość z nas całe życie pije mleko, w związku z czym nasze organizmy są do tego przyzwyczajone i doskonale radzą sobie z trawieniem produktów mlecznych. Jedynie 10% dorosłych osób odczuwa problemy trawienne, którymi grożą przeciwnicy picia mleka. Osoby te jednak mogą spożywać produkty o obniżonej zawartości laktozy.

 

Coraz częściej można również usłyszeć informację na temat tego, że produkty nabiałowe są niezdrowe dla kobiet, ponieważ źle wpływają na gospodarkę hormonalną organizmu, tym samym powodując wiele chorób. Natomiast badania amerykańskich naukowców dowodzą, że kobiety, które przed menopauzą spożywały więcej mleka są mniej narażone na zachorowanie na raka piersi. Dieta bogata w wapń, u pań powyżej 45 lat, sprawia, że znacznie rzadziej dotyka je otyłość, miażdżyca czy zawał serca.

 

Bez względu na kontrowersje, które budzi picie mleka, więcej lekarzy zaleca jego spożywanie. Szklanka mleka to skarbnica wapnia i białka. Twój organizm sam wie, co jest dla niego najlepsze. Jeżeli więc masz ochotę na mleko – bez obaw, sięgnij po nie i ciesz się zdrowiem do późnej starości. JOGO Łódzka Spółdzielnia Mleczarska mówi Ci smacznego!

 

Znasz produkty marki JOGO?

wypełnij ankietę