czyste

zdrowie

Pączki tradycyjne i dietetyczne - przepis na pyszne wypieki

« cofnij

Tłusty czwartek – kto nie lubi tego dnia. Możemy pozwolić sobie na malutkie odstępstwo od diety. Przygotowaliśmy dla Was dwie wersje pączków – tradycyjna i light – aby wyrzuty sumienia były mniejsze.

Przepis na tradycyjne pączki z nadzieniem:

Pączki tradycyjne - przepis
https://pl.pinterest.com/pin/273593746093415772/
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 3,2% JOGO
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki stołowe masła (ok. 40-50 g)
  • kieliszek wódki lub spirytusu

Sposób przygotowania:

Podgrzane mleko (ale nie gotujące) przelewamy do miseczki, dodajemy drożdże, 1 łyżkę mąki, oraz jedną łyżkę cukru. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby drożdże dobrze wyrosły. W tym czasie przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier waniliowy.
Jajka i żółtka ucieramy z resztą cukru na białą i puszystą masę.
Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy (koniecznie drewniana łyżką!)
Następnie dodajemy ubite jajka i wyrabiamy ciasto. Do wyrobionego ciasta dodajemy roztopione masło oraz alkohol i znów wyrabiamy. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h. Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicy lub blacie kuchennym i wałkujemy na niezbyt  duży placek. Szklanką wycinamy kółka i powtarzamy czynność do skończenia ciasta.
Pączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na następne 1/2h. Po tym czasie delikatnie rozpłaszczamy pączki w ręku i w środek wkładamy łyżeczkę dowolnego nadzienia (dżem, konfitura, nutella, marmolada, budyń). Rozgrzewamy w garnku olej do około 180  st. i smażymy pączki partiami (po około 5 na raz). Po około 2 minuty z każdej strony.

 

Przepis na pączki light pieczone w piekarniku:

  • 50 g masła JOGO
  • 300 g mąki razowej
  • 10 g suszonych drożdży
  • 125 ml mleka 2 %
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g fruktozy
  • Cynamon
Pączki z piekarnika
https://pl.pinterest.com/pin/611856299348001613/ biooil.com.pl

Sposób przygotowania:


Z części mąki, drożdży, cukru i mleka przygotujemy rozczyn, odstawiamy na 30 minut. Resztę mąki przesiewamy na stolnicę. Margarynę rozpuszcamy w rondelku. Mieszamy wszystkie składniki, dodając na końcu tłuszcz. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut. Następnie rozwałkowujemy na grubość około 2 centymetrów i wykrawamy z niego kółeczka, układając je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pączki wstawiamy do piekarnika nastawionego na 170 st. Pieczemy ok. 25 minut aż staną się rumiane. Po wyjęciu z pieca posypujemy je cynamonem.

 

Smacznego!

Znasz produkty marki JOGO?

wypełnij ankietę