czyste

zdrowie

Muffiny z serkiem homogenizowanym JOGO

« cofnij

Mimo tego, że za oknem coraz dłużej jest jasno, zimowe wieczory nadal są dość długie. Mamy dla Was przepis na pyszne muffiny z serka homogenizowanego, które osłodzą Wam te chłodne, szare dni. To bardzo proste i przepyszne wypieki.

Przepis na muffiny z serkiem homogenizowanym

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki cukru kryształ
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 120 – 130 g serka homogenizowanego JOGO
  • 1/3 szklanki mleka 3,2 % JOGO
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki płatków migdałowych

 

 

Sposób przygotowania:
1) Do jednej miski przekładamy mokre składniki: mleko, jajka, serek homogenizowany, olej

2) Do drugiej miski składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukry

3) Mokre składniki miksujemy i dodajemy do suchych

4) W trakcie łączenia składników dosypujemy cynamon

5) Ciasto umieszczamy w formie do muffinek. Górę obsypujemy płatkami migdałowymi

6) Pieczemy 20 minut w 180 stopniach

Jest to porcja dla 3-4 osób.

Muffiny z serkiem homogenizowanym JOGO
1https://pl.pinterest.com/pin/56787645280284824/Pumpkin 'N Spice

Sekrety gwarantujące udane muffinki:

Ciasto należy mieszać tylko przez chwilę. Jeżeli będziemy robić to zbyt długo babeczki będą ciężkie i gęste, a tego właśnie chcemy uniknąć. Prawdziwe muffiny powinny mieć grudki, więc nie należy się przejmować, gdy będzie ich sporo.

Ważne jest, aby wszystkie produkty miały temperaturę pokojową. Suche składniki należy mieszać oddzielnie. Mokre  trzeba ubić trzepaczką, a następnie za pomocą szpatułki albo drewnianej łyżki delikatnie wymieszać jedne składniki z drugimi.

Po połączeniu składników suchych i mokrych możemy wrzucić dodatki, które wybraliśmy czekoladę, owoce.

Foremki muffin napełniamy do końca. Podobno czubki są najsmaczniejsze.

Górną część foremki zawsze natłuszczamy, aby gotowe muffiny łatwiej było wyjmować.

Do pieczenia należy wybrać środkową półkę w piekarniku, zapewni to równomierne wyrastanie.

Jeśli zrobiliśmy ilość babeczek, której nie jesteśmy w stanie zjeść można je zamrozić. Wystarczy zawinąć ostudzone muffiny w folię spożywczą i przechowywać maksymalnie do 2 miesięcy.

 

Smacznego!

Znasz produkty marki JOGO?

wypełnij ankietę