czyste

zdrowie

Kremowe Tagliatelle z sosem grzybowym

« cofnij

Sosy na bazie grzybów są bardzo miłym gościem na naszych stołach jesienią. Funkcjonują w polskiej kuchni od lat - zarówno w formie świeżo zebranych, jak i te suszonych. Do naszego przepisu można zastosować dowolne świeżo zebrane grzyby. Mogą być to zarówno borowiki, jak i kurki czy podgrzybki.
Grzyby zawierają wiele składników odżywczych. Są one m.in. źródłem błonnika. Do tego są niskokaloryczne, dzięki dużej zawartości wody. Grzyby są bardzo dobrym dodatkiem do sosów na bazie śmietany. Proponowany przez nas przepis jest szybki i łatwy w wykonaniu, przez co z pewnością umili odpoczynek po długich godzinach spędzonych na grzybobraniu.

Kremowe Tagliatelle z sosem grzybowym - JOGO
http://www.bibbyskitchenat36.com/lemon-cream-mushroom-tagliatelle/

Przepis na kremowe tagliatelle z grzybami i śmietaną JOGO

  • 1 paczka makaronu tagliatelle
  • 0,5 kg dowolnych grzybów (np. borowików, podgrzybków, kurek)
  • 200 g śmietany luksusowej 18% JOGO
  • 2 żółtka
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • oliwa
    sól
    pieprz

Wstawiamy wodę na makaron i przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grzyby czyścimy, obieramy i kroimy. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy na nią gotowe grzyby i mieszamy aż do zarumienienia. Całość solimy i pieprzymy.


Gdy z patelni wyparuje część soku do grzybów dodajemy śmietanę luksusową 18% JOGO. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. Całość mieszamy często, aby śmietana nam się nie zważyła. Dodajemy do sosu żółtka i ponownie mieszamy.


Odcedzamy ugotowany makaron i dodajemy do niego gotowy sos. Mieszamy jeszcze przez kilka sekund na małym ogniu i przekładamy na talerze. Gotowe danie posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.


Śmietanę możemy zastąpić również jogurtem naturalnym JOGO.
Smacznego!

Znasz produkty marki JOGO?

wypełnij ankietę