czyste

zdrowie

Kefir zwykły napój czy naturalne lekarstwo ?

« cofnij

 

Charakterystyka kefiru

Kefir to fermentowany napój na bazie mleka produkowany z użyciem ziaren kefirowych. Jest orzeźwiający i lekko gazowany gdyż  posiada dwutlenek węgla wytworzony podczas fermentacji mlekowej. Napój ten można wytwarzać nie tylko z mleka krowiego ale również koziego, sojowego, kokosowego czy ryżowego. Smak może być różny i zależy od ilości i rodzaju użytych drożdży oraz ziaren kefirowych. Produkowany jest od XX wieku,  najprawdopodobniej pochodzi z Kaukazu, gdzie wytwarzany był przez pasterzy. Wlewali oni mleko do skórzanych worków, w których dochodziło do fermentacji. Skład kefiru tak jak smak może być różny i zależy od rodzaju użytego mleka, zawartości tłuszczu, rodzaju użytych ziaren kefirowych. Główne związki powstające w trakcie wytwarzania kefiru to kwas mlekowy, dwutlenek węgla i alkohol etylowy. Napój jest bogactwem witamin oraz minerałów. Bardzo pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny- jest naturalnym probiotykiem.

Kefir był stosowany w lecznictwie ludowym od tysięcy lat. Obecnie jego właściwości lecznicze potwierdzone zostały wieloma badaniami. Napój ten często wykorzystywany jest jako środek pomocniczy w leczeniu zaburzeń metabolicznych, miażdżycy i alergii oraz stosowany w leczeniu nowotworów, gruźlicy zaburzeń funkcjonowania przewodu pokarmowego, kiedy preparaty farmaceutyczne zawodzą lub są niedostępne. Regularne jego picie wpływa na pozytywne funkcjonowanie przewodu pokarmowego w tym na pracę jelit. Kefir to naturalny probiotyk, który bogaty jest w mikroorganizmy hamujące rozwój bakterii chorobotwórczych. Jest o wiele lepszym probiotykiem niż jogurt naturalny gdyż zawiera o wile więcej dobroczynnych bakterii. Zawiera ponad 30 różnych bakterii i drożdży. Dzięki dużej zawartości magnezu i wapnia zmniejsza ryzyko zachorowań na osteoporozę oraz wzmacnia kości przez co zmniejsza łamliwość kości.

Podsumowując kefir to naturalne lekarstwo, które wpływa pozytywnie na nasz organizm oraz pozwala uniknąć wiele schorzeń takich jak :

-miażdżyca,

- osteoporoza,

- zespół jelita drażliwego,

- zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory,

- zwiększa odporność,

- zmniejsza poziom cholesterolu,

- działa antybakteryjnie.

 

 

Skład i wartość odżywcza przykładowego kefiru [w 100 g]

Energia

65 kcal

Białko

3,3 g

Tłuszcz

3,5 g

Laktoza (cukier mleczny)

4 g

Woda

87,5 g

Kwas mlekowy

1 g

Alkohol etylowy

0,9 g

Witamina A

0,06 mg

Karoten

0,02 mg

Witamina B1

0,04 mg

Witamina B2

0,17 mg

Witamina B6

0,05 mg

Witamina B12

0,5 mg

Kwas foliowy

13 µg

Niacyna

0,09 mg

Witamina C

1 mg

Witamina D

0,08 mg

Witamina E

0,11 mg

Witamina K

0,1 µg

Wapń

0,12 g

Fosfor

0,1 g

Magnez

0,12 g

Potas

0,15 g

Sód

0,05 g

Chlor

0,1 g

Żelazo

0,05 mg

Miedź

12 µg

Molibden

5,5 µg

Mangan

5 µg

Cynk

0,36 mg


źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kefir-wartosci-odzywcze-i-wlasciwosci-zdrowotne_44738.html :



Zastosowanie kefiru w praktyce.



Kefir przy oparzeniach słonecznych.

Kefir działa antybakteryjnie dzięki czemu świetnie się sprawdzi przy oparzeniach słonecznych. To domowe i sprawdzone lekarstwo. Uśmierza ból, wspomaga odbudowę naskórka oraz tworzy ochronną barierę. Najlepiej stosować schłodzony gdyż temperatura wspomoże szybciej uśmierzyć poparzone miejsce. Zaleca się jego stosowanie bezpośrednio na oparzone miejsce lub z zastosowaniem gazy.

 

Kefir jako maseczka oczyszczająco-nawilżająca

Kefir wytworzony jest przez fermentację mlekową przez co zawiera dużą zawartość kwasu mlekowego oraz zawiera substancje antybakteryjne. Jego właściwości wpłyną nawilżająco na naskórek oraz wspomogą oczyszczanie. Lekko złuszczą stary naskórek oraz dodadzą blasku i natłuszczą nowy.

 

Przygotowanie maseczki:

100 ml kefiru

1 łyżeczka miodu

Waciki, gaza lub chusteczki kosmetyczne

Kefir wlej do miseczki, dodaj łyżeczkę miodu całość wymieszaj. Waciki namocz w masie i nałóż na twarz na 10 min. Po 10 min zmyj twarz ciepłą wodą i gotowe. Efekt zauważalny po pierwszym zastosowaniu.



Koktajl owocowy

Kefir to orzeźwiający napój, który idealnie sprawdzi się w upalne dni. Aby dodać mu wyrazistości dodaj do niego ulubione owoce i całość zmiksuj. Doda mu to charakteru. My polecamy dodatek ziaren siemienia lnianego czy chia.

 

Znasz produkty marki JOGO?

wypełnij ankietę