czyste

zdrowie

Jesienne naleśniki z twarogiem JOGO

« cofnij

Jesień to czas, gdy w naszych kuchniach coraz częściej gościmy cynamon i przyprawy korzenne. Dlatego na sobotnie śniadania lub popołudniową przekąskę proponujemy sprawdzony przepis na naleśniki z serem. Do farszu proponujemy użyć sprawdzone sery twarogowe JOGO.

Tradycyjnie produkowany twaróg JOGO wykonany jest ze świeżego mleka od polskich krów. Naturalny mleczny smak i delikatna konsystencja powoduje, że ser idealnie nadaje się jako dodatek do deserów. Aby naszym naleśnikom nadać jesiennej atmosfery, do nadzienia proponujemy dodać szczyptę cynamonu i startą skórkę pomarańczy.

Tawróg JOGO - przepis na naleśniki
fot. https://pl.pinterest.com/pin/279082508141743303/

Przepis na naleśniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody mineralnej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła


W misce ubijamy jajka na gładką masę mikserem. Dodajemy stopniowo dodajemy mąkę, mleko i wodę. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli masa jest za rzadka, dosypujemy odrobinę mąki. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do masy. Miksujemy całość jeszcze raz.

Naleśniki smażymy na suchej rozgrzanej patelni do czasu aż spód lekko się zarumieni. Gdy są podsmażone po jednej stronie, przewracamy je szeroką łopatką i smażymy jeszcze przez chwilę. Jeśli przy przewracaniu masa przywiera do patelni powinniśmy poczekać aż naleśnik mocniej się podsmaży lub posmarować patelnię olejem. Gotowe naleśniki odkładamy na talerz do przestygnięcia.

Przepis na jesienny farsz serowy JOGO do naleśników

  • 250 g sera twarogowego JOGO
  • 3 łyżki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • starta skórka z 1 pomarańczy

Do farszu możemy użyć dowolnego sera twarogowego JOGO, który ucieramy razem z cukrem. Do ucieranej masy dodajemy stopniowo mleka. Umytą pomarańczę sparzamy wrzątkiem i skórkę ścieramy na drobnej tarce. Na koniec dosypujemy wraz z cynamonem do masy. Upewniamy się, że masa została utarta na gładko. Próbujemy, czy nie wymaga dodania któregoś ze składników.

Gotowy farsz dodajemy do naleśników. Smarujemy powierzchnię naleśnika, który zwijamy w ruloniki lub składamy w kopertę. Smacznego!

Przepis na jesienny farsz serowy JOGO do naleśników

250 g sera twarogowego JOGO
3 łyżki mleka
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
starta skórka z 1 pomarańczy

Do farszu możemy użyć dowolnego sera twarogowego JOGO, który ucieramy razem z cukrem. Do ucieranej masy dodajemy stopniowo mleka. Umytą pomarańczę sparzamy wrzątkiem i skórkę ścieramy na drobnej tarce. Na koniec dosypujemy wraz z cynamonem do masy. Upewniamy się, że masa została utarta na gładko. Próbujemy, czy nie wymaga dodania któregoś ze składników.

Gotowy farsz dodajemy do naleśników. Smarujemy powierzchnię naleśnika, który zwijamy w ruloniki lub składamy w kopertę. Smacznego!

Znasz produkty marki JOGO?

wypełnij ankietę