czyste

zdrowie

Aromatyczny sernik z produktami JOGO

« cofnij

W większości domów jest stałym elementem świąt, ale równie chętnie zajadamy się nim na co dzień - sernik, bo o nim mowa, jest jednym z najbardziej lubianych przez Polaków ciast. Pomimo pysznego smaku, wiele osób nie piecze go samodzielnie. Sernik uchodzi bowiem za jedno z najtrudniejszych ciast i kojarzy się z walką o to, by nie upadł.

 

Wbrew pozorom przygotowanie go wcale nie jest skomplikowane. Aby ciasto było wyrośnięte, puszyste i delikatne, wystarczy wykorzystać dobrej jakości ser. To on zapewnia odpowiedni smak i sprawia, że nasi goście sięgają chętnie po następny kawałek. Warto wybrać taki, który został już zmielony przez producenta. Pozwoli to na szybkie uzyskanie pożądanej konsystencji i zaoszczędzenie czasu, który można następnie wykorzystać na delektowanie się sernikiem w gronie najbliższych.

Przepis na aromatyczny sernik z produktami JOGO

aromatyczny sernik JOGO
https://pl.pinterest.com/pin/331436853820133337/

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • ½ kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego sera na sernik Jogo
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 3 białka
  • 6 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • ¾ szklanki oleju
  • 2 szklanki zimnego mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, wyrabiamy i następnie chłodzimy w lodówce przez 30 min. Piekarnik rozgrzewamy do 200° C. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i równomiernie układamy na formie (39 x 24 cm) wyłożonej papierem. Papier powinien wystawać nieco ponad blachę, aby masa nie wyciekła. Pieczemy ciasto ok. 15 minut.

 

Ser na sernik Jogo miksujemy w dużej misce razem z żółtkami, cukrem waniliowym i budyniami. Po uzyskaniu jednolitej masy, wlewamy cienkim strumieniem olej, ciągle mieszając.

 

W drugim naczyniu ubijamy białka - pod koniec dodajemy cukier i ubijamy dalej do momentu, w którym stanie się niewyczuwalny. Kiedy białka są już ubite, wracamy do miski z masą serową. Dodajemy do niej na zmianę mleko i białka. Masę mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki.

 

Piekarnik rozgrzewamy do 180° C. Przygotowaną masę serową wylewamy na spód ciasta i pieczemy ok. godziny. Po tym czasie uchylamy delikatnie piekarnik i sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.

 

Zimnego sernika posypujemy cukrem pudrem.

Co zrobić, aby sernik nie upadł?

Aby sernik nie upadł, należy uchronić go przed nagłą zmianą temperatury. Upieczonego ciasta nigdy nie należy wyjmować od razu z piekarnika. Powinno zostać w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami jeszcze przez kilkanaście minut po upieczeniu i powoli obniżać swoją temperaturę. Jeśli temperatura na zewnątrz znacznie różni się od tej w domu, sernika nie należy stawiać przy otwartym oknie.

Znasz produkty marki JOGO?

wypełnij ankietę